Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Doorgaan naar content
Uitstekend!
betonnen aanrechtblad

Betonnen aanrechtblad

Vandaag de dag zijn er maar weinig aanrechtbladen in de keuken die modieuzer zijn dan hoogwaardig beton. Keihard, zo hard als graniet of leisteen, doet het beton beter passen in hedendaagse keuken ontwerpen dan natuursteen, omdat ze een moderne bedreven schoonheid uitstraalt. Het ondoorgrondelijke wordt nog meer vergroot door het feit dat een betonnen aanrechtblad geëtst kan worden, met zuur een kleurbehandeling kan krijgen, er textuur aan toegevoegd kan worden of je kunt het laten sealen door een coating toe te voegen. Creëer hiermee je ontwerp dat net even anders is dan elk ander beschikbaar materiaal. De tijden van koude platen grijs beton in de keuken is niet meer(tenzij gewenst). Het zijn volkomen functionele werkbanken voor in de keuken, voorzien van warme glanzende oppervlakken, vervaardigd in een opmerkelijke stijl.

Het installeren van een betonnen aanrechtblad

De keukenbladen zien er misschien erg massief uit, maar in de praktijk zijn ze niet meer dan ongeveer vijf centimeter dik. De indruk dat het veel dikkere platen zijn, zit hem meestal in de meegegoten opstaande rand. Vergis je niet in het gewicht van een betonnen aanrechtblad, het zijn behoorlijk zware werkbladen, waarvan het gewicht al naar gelang de lengte van het blad behoorlijk kan oplopen. Er vanuit gaande dat het soortelijk gewicht van een liter beton 2.4 kilogram is, dan zit je bij een betonnen aanrechtblad van 120 x 60 centimeter(36 liter beton) al gauw aan de 36 x 2.4=86.4 kilogram. Daarom moeten installateurs soms de kasten of zelf de (houten)vloer versterken om het gewicht te kunnen dragen.

Betonnen aanrechtblad, prefab of ter plekke gegoten?

Het kan voorkomen dat betonnen aanrechtblad ter plekke gevormd en gegoten moet worden, dit is afhankelijk van de afmeting, maar normaliter worden ze in winkels vervaardigd of de werkplaats ervan, dit nadat een technicus de exacte metingen van de keukenruimte heeft genoteerd en alle afwerkopties met de klant heeft doorgenomen. In de productie werkplaats wordt een mal volgens tekening in elkaar gezet en wordt het aanrecht gegoten inclusief alle gootsteen-uitsparingen, kleuren of extra gewenste toevoegingen.

Tijdens het fabricageproces worden het betonnen aanrechtblad extra bewapend door versterking in het mengsel aan te brengen zoals, vezel toevoeging of te bewapenen met een metalen gaasmat van een bepaald type om het hiermee de juiste sterkte en stijfheid te geven. Na te zijn gegoten, moet het werkblad volledig uitharden en kan daarna het oppervlak worden geslepen en gepolijst tot elke gewenste afwerking van de klant. Het keukenblad wordt daarna geseald, wat meestal gebeurt met een harde epoxy. Zodra het geheel is uitgehard en is afgewerkt, levert de installateur het betonnen aanrechtblad correct af en installeert het.

Als bijkomstig installatie gedeelte moet de installateur een ondersteunings- constructie maken voor de gootstenen, het is namelijk belangrijk dat het aanrecht niet zelf het gewicht van de gootsteen draagt. Als er een onderbouw voor de gootsteen is gecreëerd dan wordt deze eerst op zijn plaats gezet en daarna wordt het betonnen aanrechtblad eroverheen gemonteerd. Het keukenblad wordt dan op de kasten gelijmd ‒ nadat het nauwkeurig is geëgaliseerd en uitgevuld ‒ met een constructielijm.

Waarom kiezen voor een betonnen aanrechtblad?

Het kiezen voor een natuurlijke steensoort brengt namelijk ook beperkingen mee. Mensen willen graag zelf beslissen over het ontwerp, kleur en reliëf. Graniet bijv. is een natuurlijke steensoort en wordt uit de grond gewonnen en in platen gesneden voor gebruik als keukenblad. Het bestaat voornamelijk uit kwarts en veldspaat ‒ een groep gesteente vormende mineralen, waar de aarde zo’n 60% mee is bedekt.

Kiest men hiervoor zul je merken dat ieder stuk uniek is. Dit betekent dat het keukenblad een onvermijdelijke variatie in kleur en patroon zal hebben, wat inhoud dat je bent beperkt in keuzeoptie wat het natuursteen te bieden heeft. Natuursteen(graniet) heeft de neiging donker te zijn, wat je zult beperken in decoratie keuzes. Bij beton daarentegen zijn onnoemelijk veel variaties in mogelijk, zodat je de keuken niet hoeft aan te passen aan het werkblad, omdat het omgekeerde denkbaar is.

Beton is een gietbaar mengsel wat bestaat uit cement en aggregaat en wanneer uitgehard, kan het worden gepolijst tot een glad oppervlak. Bij dit proces is elke vorm en kleur mogelijk. In plaats van gaten uit te snijden op de plekken waar de gootstenen of andere componenten zouden moeten komen, is hier al rekening gehouden bij het maken van de mal. Het beton kan de klant laten kleuren in een onbeperkt palet van kleuren en patronen. Er kunnen kunstzinnige objecten aan toegevoegd worden, zoals gekleurd glas of schelpen. Hiermee je keukenblad laten inbedden, wat zorgt voor een extra visueel tintje en geeft je hiermee maximale flexibiliteit in decoratie perspectief. Iets wat niet mogelijk is bij natuursteen.

Voordelen van een betonnen aanrechtblad

Beton is een duurzaam product. De intensiteit van cement en zand staat gelijk aan de hardheid van een rots, het bestaat namelijk uit hetzelfde materiaal waar men trottoirs mee maakt. Een ander deugdelijk voordeel is dat het keukenblad in elk model en afmeting kan worden gevormd. Het kan precies naar je al wensen en smaak worden afgewerkt, bij andere aanrecht materialen word je vaak beperkt tot de kleuren en stijlen die beschikbaar zijn. Beton biedt je een verscheidenheid aan opties, waar niets anders dan alleen bijv. keramische tegels mee in de buurt zouden kunnen komen.

Beton heeft de eigenschap dat het niet krast en ondoordringbaar is voor hitte, er kunnen design materialen aan worden toegevoegd, zoals: glasfragmenten, stenen, schelpen of glasvezel verlichting, om zo je eigen unieke ontwerp te creëren. Het heeft een duurzaam oppervlak wat langdurig meegaat, makkelijk schoon te maken en te onderhouden is, mits het eens in de zoveel tijd behandeld wordt met een epoxylaag. En, omdat het gaat om degelijke kwaliteit verhoogt het de algemene verkoopwaarde van je huis.

Nadelen van een betonnen aanrechtblad

Prijzen zijn duurder dan een conventioneel keukenblad. Jaarlijks onderhoud is vereist om vlekken te voorkomen. Er ontstaat door het gewicht meer puntbelasting op de vloer, doordat de kasten meer belast worden. Bij woningen die onstabiel zijn door verzakkingen, is er een risico voor het ontstaan van haarscheurtjes in het keukenblad. Deze zijn te repareren, hoewel dit een zeer lastige klus is. Daarom is onderhoud om de één tot drie jaar nodig, het laten sealen met een goede epoxylaag op waterbasis is dan wel zo verstandig. Het jaarlijks aan laten brengen van een goede beschermlaag houdt het oppervlak vlekbestendig en verminderd de kans op scheurtjes in het beton na verloop van tijd.

Voordelen van een betonnen aanrechtblad

Een groot voordeel is dat er ongeëvenaarde opties mee mogelijk zijn. Het geeft de mogelijkheid tot een doe-het-zelf vriendelijk project dat huiseigenaren ruimte geeft om compleet uniek werkbladen te maken die passen bij hun stijl, persoonlijkheid en smaak, in elke vorm, dikte, maat, kleur, textuur of configuratie. Huiseigenaren zien hier ook de mogelijkheid in om hun betonnen keukenblad een persoonlijk tintje mee te geven, door kleur toevoeging of het oppervlak te verfraaien door bijmenging van materiaal die daarna door het te polijsten bijzonder fraai tot z’n recht komt.

Een schitterend werkblad in de keuken of badkamer zorgt voor een statement, waar je niet omheen kunt. Steengrijs is een veel geziene standaard zonder kleur toevoeging, maar je kunt ze ook beitsen of schilderen als perfecte aanvulling op het decorontwerp. Structuren toevoegen aan het oppervlak, door het aggregaat te slijpen een industrieel gevoel te creëren of polijsten voor een moderne uitstraling. Ontwerp op die manier een mooi kookeiland en maak het geheel af door er boven bijv. betonnen hanglampen te installeren voor de finishing touch.

Tot slot: Een betonnen aanrechtblad moet elke één tot drie jaar opnieuw worden behandeld met een epoxylaag en elke maand in de was worden gezet, voor een lange levensduur en behoud van uiterlijk.